Return to site

Як привабити туристів волонтерством:
проект Help and Travel

Співкоординатор проекту Яна Балашова
Як виникла ідея зробити «Help and Travel» в Черкаській області?

Ідея прийшла під час поїдання макаронів з моєю подругою Лізою у мене вдома) Ми якраз вивчали умови конкурсу ІДР: реалізувати створений разом проект на зазначені  теми, у визначений період. Каверз у тому, що на той час у нас уже був розписаний проект, який не підпадав під жодну з необхідних категорій, тож мусили придумати щось нове. Почали брейнштормити і записувати все, що приходило в голову, аж раптом Ліза видала: «А може, «Хелп» у Черкасах зробимо?»

І це було воно: структуру проекту ми знали зсередини (Ліза – волонтер «Help and Travel 2013»), ми були (і є) в хороших стосунках із всеукраїнськими організаторами, тож вирішили, що не скористатися цією можливістю просто неможливо. І оскільки моїм двигуном було й те, що я так і не взяла участь у всеукраїнському проекті як волонтер, вирішила, що стану організатором локального!

broken image

Яка основна суть проекту?

Мета проекту – це показати жителям сіл, містечок, міст що кожен з нас може зробити свій вклад в громаду. От ми, молодь що економить на подорожах, використовуючи автостоп, можемо пофарбувати паркан біля школи невідомого і далекого нам села, а значить, і жителі цього села зможуть це зробити. Паралельно ми ще й хотіли похизуватися учасникам з усієї України красою Черкащини, бо як можна не показати Софіївський парк чи Буцький каньон? А єдину в своєму роді Сахнівську школу?

Де взяли кошти? Адже тижневий тур для 17 учасників вимагав значних витрат.

Всеукраїнські організатори, Жупанова Катерина, Баталова Дарина та Андрущенко Денис допомогли нам із написанням гранту до Посольства США в Україні (саме цей грант спонсорував «Help and Travel 2013»). Нам, насправді, дуже пощастило, адже на цей грант претендувало одразу 2 «Хелпи» - і лише нам дали гроші.

broken image

Чого точно не варто робити молодим людям, які реалізовують свій перший проект?

Чого не варто робити, то це братися за все самим. Повинна бути команда, де кожен учасник відповідає за довірену йому частину роботи, в основному, за те що найкраще виходить. Тоді ніхто не перевантажується та не ображається одне на одного. У кожного з організаторів «Help and Travel в Черкасах» було 1-2 села чи містечка з програми проекту, за які він відповідав (з 9 ранку, коли підйом, і до 12 коли всім бажалося солодких снів) і решта команди могла лише допомогти, але ні в якому разі не критикувати чи вносити корективи.

Чи вважаєте Ви проект успішним? Реалізували все що хотіли?

Наші учасники пишуть проект «Help and Travel in Lviv» і вже цього року втілюватимуть його у Львівській області разом з черкаським та всеукраїнським, для мене це показник)

Так, реалізували все, що планували, але ж на ділі вийшло все у 100 разів краще ніж ми собі розписували. У нас тепер є ціла команда «посіпак», яких ми раді бачити вдень і вночі, і від яких отримуємо фоточки з коментарями «Сьогодні у моєму місті отак гарно сідає сонечко».

 Плануєте продовжувати проект чи вже придумали щось нове?

Нові ідеї  є, і деякі з них ми вже втілюємо, але вирішили робити «Help and Travel в Черкасах 2016», щоб відкрити молоді нові місцини, кльові знайомства та для розваги, бо це такі собі канікули і для нас, і для учасників.

broken image

Що дав вам конкурс ІДР-2015?

Знання, команду та натхнення. До ІДРу я поняття не мала, як це воно так робиться, щоб під новиною в ВК було активне посилання, чи що таке прес-анонс та прес-реліз, а зараз навіть знаю особисто людей, які наші новини публікують)) Чому натхнення? Тому що в нас у команді є такі собі генератори ідей, які запускають хвилю цікавості та азарту до всіх інших, тому неможливо не піддатися.

Команда ІДР – це така собі спільнота де кожен з учасників - це надзвичайно цікава особистість, яка хоче змінювати все довкола себе на краще. Зараз ми святкуємо усі важливі дати разом, як найближчі друзі. Я полюбила їх)

Чого ви побажаєте учасникам ІДР-2016?

Сміливості та витримки.

Ви маєте бути дійсно сміливими щоб почати щось абсолютно нове та унікальне, та бути готовим до того що не всі це приймуть. І ось тут вам потрібне буде витримка.

broken image